Ma 2019. január 24., csütörtök, Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.

A Facebook-on

Címlap Ismeretanyagok

Ismeretanyagok rendbe-sorba

Majdán patak völgye

2007. 07. 16-án kicsiny lelkes csapat indult védett és kiemelten értékes növénynézőbe a Klisovácon folyó Majdán (Kovács)* patak völgyében és a Dolina felőli rétoldalon. Csapatunkat Böhm Éva, a Természettudományi Múzeum munkatársa kalauzolta. Vezetésének az adott különös nyomatékot, hogy ő évek óta foglalkozott környékünkkel, a pomázi természetvédők részére külön tanulmányban foglalta össze kutatási eredményeit. Ennek nyomán látogattuk meg ezt a helyileg - tájképileg és növényritkaságai miatt is értékes területet.

(Kirándulásunkról képeink megtalálhatók a Galériánkban)

Íme néhány részlet Böhm Éva tanulmányából:

„Majdán patak térsége: A "Majdán patak térsége" megjelölés alatt a Duna-Ipoly Nemzeti Park / Kevély hegy – Majdán hegy – Pomáz / Klisovác sori hétvégi-házas övezet – Budakalász által körülhatárolt területet értjük.

A Majdán patak a pomázi Majdán hegy déli oldalán ered, majd a budakalászi szelíd dombok aljában csörgedezik át Budakalászra, keresztezve a Kevély hegyre vezető turistautat. Kezdeti szakaszán olyan vadregényes „őstermészet” övezi, amely ma már Európa szerte ritkaság.

 

Részletesen

Az egyesületről pár szóban

 

Hogyan és mikor is kezdődött…?


Erre nehéz válaszolni, de azt biztosan tudjuk, hogy miért. BUDAKALÁSZÉRT. Kellett hozzá az előző testület, amelynek munkájával olyan mértékben volt elégedetlen néhány helyi lakos, hogy belátva az egyénileg folytatott szélmalomharcuk kilátástalanságát, egy szép nyári napon 2005-ben úgy döntöttek, egyesítik erőiket. Bízva a számosság, és a jogszabályok adta többletlehetőségekben megalapítottuk a Budakalászért Védegyletet.

Bővebben...