Ma 2019. január 24., csütörtök, Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.

A Facebook-on

Címlap Nézőpont Környezettudatos felhasználók Biciklisbarát Budakalászt!

Biciklisbarát Budakalászt!

 

Miközben sok szó esik a városunkba tervezett közlekedésbiztonsági beruházásokról, alig hallunk valamit a kerékpáros közlekedés támogatásáról. Pedig a biciklizés talán az egyik legkézenfekvőbb megoldás belső útjaink autóforgalmának csökkentésére, ráadásul aki kerekezik, az a környezete mellett az egészségét is védi.

 

Budakalász földrajzi fekvésének köszönhetően kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy nyeregbe pattanhassunk, legyen szó iskolába, óvodába vagy munkába járásról, közösségi programokról, ügyintézésről, esetleg hétvégi családi biciklizésről. Szerencsére már most is sok felnőttet és gyereket látni két keréken, de egy kicsit több odafigyeléssel és átgondolt fejlesztési elképzelésekkel óriásit javíthatnánk a körülményeken.

 

A gondok akkor kezdődnek, ha a forgalmasabb útjainkhoz érünk. A szűk, töredezett járdákon kacsázzunk a gyalogosok között, vagy merészkedjünk be az autók közé? Helyenként mindkettő életveszélyes vállalkozásnak tűnik, pláne, ha gyerekekkel vagyunk. Ma még az is igazi kihívásnak számít, ha a tópartról szeretnénk eljutni a Faluházba, vagy ha a Lenfonónál át szeretnénk kelni az út egyik oldaláról a másikra. De az is döcögős kalandokra számíthat, aki autómentes utakon szeretne eljutni a szomszédos Szentendrére. Pedig a Zrínyi utca végétől Szentendre határáig mindössze 1 kilométernyi bicikliutat kellene megépíteni az országút mellett, és máris indulhatnának tekerni a kalászi családok. Ehhez persze az érintett településekkel össze kellene fognunk, de mire is való a kistérség, ha nem pont erre?

A másik kritikus kérdés a biztonságos tárolás. Bár már van néhány fedett biciklitárolónk, több helyen már „kinőttük” ezeket, emellett újakra is lenne igény. A HÉV-megállóknál térfigyelő kamerákkal lehetne gondoskodni kerékpárjaink biztonságáról.

A kerékpáros közlekedés fejlesztése az EU által kiemelten támogatott terület, kár lenne kihagyni a jelenleg is futó pályázati lehetőségeket. A civil szervezetekkel együtt jól átgondolt, szükség szerint kistérségi összefogással megvalósított fejlesztések révén Budakalász igazi bringás paradicsommá válhatna.

Forián Szabó Gergely