Ma 2019. január 24., csütörtök, Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.

A Facebook-on

Címlap Nézőpont Környezettudatos felhasználók Zsilipépítés vagy gáterősítés?

Zsilipépítés vagy gáterősítés?

A 2006-os esztendő magas vízállására és az árvízzel szembeni védekezésre mindenki emlékszik. Izgultunk, hogy a Barát patak gátja felett átcsap-e a víz. Ezekben a napokban sokan éjszakáztak a töltésen lapáttal vagy homokzsákkal a kézben. Akkor megúsztuk, de mi lesz jövőre? Nehéz nem észrevenni, hogy az elmúlt néhány évben gyakoriak a nagy árhullámok. 

A Barát patak árvízvédelmi töltése a legutóbbi árvíznél megrepedt, megcsúszott. A szakszerű helyreállítás előtt fel kellett mérni a károkat. A Polgármesteri Hivatal a Budapest Műszaki Egyetem szakembereivel megvizsgáltatta a töltés állapotát a Sport utcától délre fekvő jobb parti szakaszon. A kérdéses szakaszon, amely mintegy 450 méter hosszan, hat helyen vettek talajmintát a Geotechnikai Tanszék munkatársai, fúrásonként 8 méter mélyről. A talajminták kiértékelésével megállapították, hogy a töltés, amely 1994-ben nyerte el a mai alakját, több helyen nem megfelelő tömörségű, kis keresztmetszetű és a töltésben lévő talaj is vízáteresztő.
A geotechnikai szakemberek javaslata a fentiek alapján vízzáró fal elhelyezése a töltésben. Ezen kívül javasolták a töltés magasítását 60-80 cm-rel, amely a szélesség növelésével is járna. A töltés szélesítéséhez viszont nehezen megoldható a töltés közelében lévő épületek miatt. A szélesítés alternatívája egy parapett fal építése a töltés tetején, ami az aszfaltozott út egy részének elbontásával járna.
A töltés megerősítése a különböző megoldásokkal 100-150 millió forint körül mozog, így a Hivatal utánanézett egy zsilip építés várható költségeinek. Egy budapesti tervező cég költségbecslése alapján egy zsilip kb. 90 millió forintból megépíthető.
A Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (TKB) május 14-én tárgyalta a zsilip építésének tervét. A javaslat szerint a zsilip a Duna és a 11-es út között, azon a szakaszon helyezkedne el, amelyen a védőgát közös Budapesttel. Az elképzelés szerint az építéssel járó költségeken osztoznánk a fővárossal, illetve közösen pályáznánk. A Bizottság egyetértésével a zsilip építése bekerült a fejlesztési tervek közé.
A magvalósítás irányába az elmúlt hónapokban csak kevés lépés történt, hisz a százmilliós beruházás elrettentő nagyságú. A Hivatal beruházási csoportja mindenesetre felvette a kapcsolatot a III. került illetékeseivel, hisz a patakból egy leágazáson keresztül a békásmegyeri lakótelepet is elérheti a Duna vize magas vízállás esetén.

Horváth Ákos