Ma 2019. január 24., csütörtök, Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.

A Facebook-on

Címlap Nézőpont vélemény Elgondolkodtató

Elgondolkodtató

Hogyan születnek a város életét meghatározó döntések? 


 A 2010-es választásokon a 11 fős képviselő-testületbe a Budakalászi Baráti Kör (BBK) támogatásával indult Fidesznek 6, a Nemzeti Fórumnak (NF) 4, míg a Budakalászért Védegyletnek (BuVéd) 1 képviselője került. Mindez azt jelentette, hogy a település életét befolyásoló minden testületi döntést (költségvetés, belterületbe-csatolás, bizottságok összetétele, alpolgármesterek választása, média-szerződések stb.) a fideszes többség egyeztetés nélkül, önállóan is meg tudott hozni - s többnyire meg is hozott.
Az elmúlt egy évben volt képviselői lemondás, időközi választás, képviselők léptek ki az őket a testületbe juttató szervezetből, majd most szeptemberben ismét lemondott egy képviselő - aminek következménye a mostani harc az Önök szavazataiért.

A testület jelenleg tíz főből áll, benne a Fidesz (Ercsényi, Rogán, Tolonics, Kaltner, Major), a Budakalászért Védegylet (dr. Hantos, Nógrádi), a Nemzeti Fórum (Balogh) és függetlenek (Krunity, Németh).

Egyetlen szervezetnek sincs abszolút többsége, egyetlen szervezet sem tud egymaga döntéseket hozni. Minden határozat esetében szükséges az, hogy a testületben végre érdemi vita folyjék, hisz a döntéshez legalább hat képviselő egyetértése kell.
Az elmúlt másfél hónap megmutatta, hogy működőképes a konszenzuson alapuló döntéshozatal. Természetesen nem elvárható, hogy mindenki egyetértsen minden kérdésben, de az igen, hogy az önkormányzati előterjesztés legyen olyan jó és átgondolt, hogy azt a Fidesz mellett még legalább egy másik szervezet is támogassa. Az utóbbi egy hónapban született döntés százmilliós ingatlanhasznosításról, telekhatár-módosításról, s a hivatal létszámának jelentős csökkentéséről. Minden kérdésben sikerült kialakítani olyan álláspontot, melyet a testület többsége elfogadott. Az ilyen többségi álláspont persze nem állt automatikusan rendelkezésre. Az előterjesztőnek érvelnie, vitatkoznia kellett, meghallgatni és mérlegelni az összes módosító javaslatot.

A Budakalászért Védegylet szerint így működik a demokrácia. Azt szeretnénk, ha az érdemi viták és a konszenzus-kényszer a választások után is megmaradna.
Budakalászt az elmúlt hat évben olyan testület vezette, melyben egy szervezetnek (minősített többsége volt, és a többség bármit megtehetett. Azt látjuk, hogy ez milyen ellentétekhez vezetett a településen.

Az Önök döntésén múlik, hogy az együttműködésen alapuló rendszer megmaradjon!