Címlap Természetvédelem témaköréből Virágozzék Budakalász!

Virágozzék Budakalász!

Idén nyárelőn az önkormányzat nem elõször hirdette meg a „Szép kert, gondozott környezet” versenyt, ezúttal a Védegylet is meghívást kapott, hogy a versenyen bírálóként résztvegyen. Örömmel csatlakoztam a hölgyek (Pártai Lucia védnök és két fiatal kertészmérnök) alkotta bíráló bizottsághoz, hiszen célunk a versenyt kiírókkal közös: virágozzék Budakalász!

Tizenegy helyszínt jártunk be, a pályázók legtöbbje családi ház, de egy lakópark, a telepi ovi és a Faluház is vállalta a megmérettetést. Azt gondolom, ennél sokkal több szemrevaló kert akad Kalászon, a mérsékelt érdeklődést tudjuk be talán a szégyellõségnek. Pedig az önkormányzat komolyan vette a versenyt és a bírálatot, két kertépítő mérnököt is felkért, hogy az alábbi szakmai szempontok szerint értékelje a kerteket:

 

 

  • - zöldterületek-felületek minősége, gondozottsága
    - a kiültetett növények minősége színek, formák harmóniája
    - harmonikus kapcsolatuk a közterülettel, az épített környezettel
    - a fák, örökzöldek, cserjék évelők állapota
    - az ingatlan kertjének és környezetének tisztasága, gyomirtás

Szakmai háttér híján, én csak a fotós ízlésemre hagyatkozhattam, ami mint kiderült, megnyugtatóan egybevág a kertépítészet két képviselõjének mércéjével: a színes kertet jobban értékeljük a tarkánál, a mulcsot (fenyõkéreg) a betonnál és a rönkasztalt a műanyag kerti bútornál. Persze a verseny célja nem a fikázás, inkább az ösztönzés, így majd’ mindenki maximális pontszámot kapott. Egy kivételt azért tettem; aligha felejthetõ a Faluház félévszázados vadszõlõjének téli ki-, illetve tövig visszavágása. 

Eredményhirdetés ezekben a hetekben várható, én addig is a Csapás utcai családi háznak szurkolok. A kertnek, ahol a lakóknak tökéletesen sikerült a szabad szellemet mértéktartással, a bujaságot harmóniával elegyíteni.

Szabó Zoltán